Gerben Mourik

Datum/Tijd
Date(s) - 25/07/2024
20:15 - 21:30

Locatie
Grote Kerk Harderwijk
Kerkplein 1
Harderwijk


Programma

1     Preludium pro organo pleno                    J.C. Kittel

2     ‘Herzlich lieb hab ich dich, o Herr’                    J.L. Krebs

3     Preambulum d-moll                    H. Scheidemann

4.     Aria Quarta                    J. Pachelbel

5     Trois Pièces                    Th. Dubois

       Prélude et Fugue, Canon, Fiat Lux

6     ‘Morgenglans der eeuwigheid’                    J.J. van den Berg

7     Fantasie d-moll                    G. Merkel

8     Psalm 1                    A.J. Keijzer

9     Improvisatie                    G. Mourik

Gerben Mourik behaalde de diploma’s Uitvoerend Musicus 1e fase plus de aantekening orgelimprovisatie en zijn Master Uitvoerend Musicus (met als hoofdvakken orgel & improvisatie) aan het Brabants Conservatorium te Tilburg. Docenten waren Bram Beekman en Henco de Berg. Ook volgde hij privé-lessen bij Ansgar Wallenhorst, Naji Hakim en Ben van Oosten.
Cursussen improvisatie werden gevolgd bij Thierry Escaich en Loïc Maillé.
Hij is sinds juli 2006 organist van de Grote- of St. Michaelskerk te Oudewater.
Gerben nam deel aan diverse improvisatieconcoursen en behaalde de 1e prijs op het Nationale orgelimprovisatieconcours te Zwolle (2003). In 2005 won hij de 1e prijs op het internationale orgelimprovisatieconcours te St. Albans (UK). In 2008 won hij het Internationaal Improvisatieconcours te Haarlem; De jury kende Mourik deze prijs unaniem toe.
In april 2013 werd hij benoemd als Stadsorganist van Oudewater. In juni 2015 studeerde hij af als Kerkmusicus I aan het Utrechts Conservatorium. In Juli 2023 studeerde hij af als Schoolmusicus 1e graads / CKV aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hij is als Docent muziek verbonden aan het Driestar College te Lekkerkerk.

In oktober 2017 volgde een benoeming tot huisorganist en artistiek leider aan ‘de Stad Klundert’. In het voormalige kerkgebouw is hij zodoende betrokken bij het promoten van de twee orgels van Marcussen (28 stemmen) en Vermeulen (42 stemmen) tijdens concerten, workshops, open speeldagen & bijeenkomsten als lezingen, huwelijken en afscheid….
Hij heeft een actieve concertpraktijk waarbij twee elementen centraal staan: het promoten van Nederlandse muziek en de kunst van het improviseren. De laatste vaardigheid vormt ook de basis van zijn lespraktijk in Oudewater en Klundert.

Tenslotte is hij regelmatig jurylid bij (improvisatie)wedstrijden, zoals bijvoorbeeld  te Haarlem en Dordrecht.

Scroll naar boven