Concert Sander van de Houten

Datum/Tijd
Date(s) - 18/08/2022
20:15 - 21:30

Locatie
Grote Kerk Harderwijk
Kerkplein 1
Harderwijk


PROGRAMMA

 

 

  1.    Preludium, Largo en Fuga in C-dur     >>   J.S. Bach

  2.    Partita “Ach wie nichtig, ach wie …”     >>   G. Böhm

  3.    Thema con Variazioni (Son V)     >>   C.P.E. Bach

  4.    Melodia     >>   M. Reger

  5.    Litanies     >>   J. Alain

  6.     “Kirken den er et gammelt hus”     >>   M.L. Takle

  7.    Troisième Choral en la-mineur     >>   C. Franck

 

Sander van den Houten (1987) is vanaf april 2017 benoemd tot organist van de Evangelisch Lutherse Kerk in Den Haag en daarmee vaste bespeler van het beroemde Bätz-orgel uit 1762.
Tevens is hij titulair-organist van ‘De Burgwal’ als van de Broederkerk te Kampen en tweede organist van de Bovenkerk aldaar.
Op zijn achtste jaar begon hij met piano- en orgelstudie bij Paul Kieviet in Middelharnis (Z-H). Hij deed mee aan concoursen en won prijzen op het jeugdsolistenconcours in Melissant (3e prijs), het ensembleconcours in Oude Tonge (2e prijs) en het Buxtehudeconcours te Zierikzee (1e prijs).
Zijn vakopleiding tot organist ontving hij aan het Rotterdams conservatorium bij Bas de Vroome (literatuur) en behaalde daar zijn bachelor diploma. Tevens volgde hij de studie kerkmuziek bij Hans van Gelder (liturgiek), Arie Hoek (hymnologie en cantoraat), Conny de Jong (zang) en Aart Bergwerff (improvisatie).
In 2013 slaagde hij cum laude voor zijn masterdiploma orgel aan het ArtEZ-conservatorium van Zwolle bij Theo Jellema. Sinds medio 2021 studeert Sander beiaard bij Frans Haagen en Christiaan Winter aan de Beiaardschool in Amersfoort, onderdeel van de HKU te Utrecht.
Daarnaast volgde Sander van den Houten masterclasses bij Willem Tanke (Messiaen), Harold Vogel (Buxtehude), Jacques van Oortmerssen (Stylus Phantasticus) en Thomas Trotter (Engelse orgelliteratuur).
Zijn werk als koorbegeleider bracht hem o.a. naar Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en Oostenrijk. Tevens maakte hij in 2013 een concertreis naar Rusland waar hij in Kostroma een aantal orgelconcerten verzorgde.
Als dirigent is hij verbonden aan het Concertkoor Immanuël te Kampen en de ‘Zang- en Oratoriumvereniging Raalte’. Tevens is hij cantor van de Theologische Universiteit te Kampen. Sander volgt privé lessen koordirectie bij Wiecher Mandemaker.
Ook is hij vaste begeleider van het Cappella Campen o.l.v. Ab Weegenaar, het Kampen Boys Choir en het Roder Jongenskoor beide o.l.v. Rintje te Wies en van Kamerkoor Magnificat o.l.v. Mirjam van den Hoek.
Sander van den Houten geeft jaarlijks vele concerten als solist, begeleider en continuo speler. Ook heeft hij een privé lespraktijk.
Zie verder: www.sandervandenhouten.nl.

Scroll naar boven