Concert Evert van de Veen

Datum/Tijd
Date(s) - 27/09/2018
20:00 - 21:15

Locatie
Grote Kerk Harderwijk
Kerkplein 1
Harderwijk


Vaste rots van mijn behoud

          H. van Vliet

Fantasie: Door de nacht van smart en zorgen

          K.J. Mulder

Adagio (uit sonate voor Viola da Gamba en Continuo)

          G.F. Händel

Praeludium en Fuga in c-moll, BWV 546

          J.S. Bach

Suite in e, opus 1 (Trois Interventions)

          J. Callaerts

Mélodie pour l’ Orgue

          A. Guilmant

Pas rédoublé

          B. van Bree

Cantabilé  “For You”

          E. Pasini

Scherzo Symphonique

          G. Debat-Ponsan

Fantasie “Grote God, wij loven U”

         K.J. Mulder

 

Evert van de Veen werd geboren op 28 december 1963 in Voorthuizen. Hij volgde orgellessen o.a. bij de bekende organist John Propitius, die hem voorbereidde op een orgelstudie aan, naar later bleek, het Utrechts Conservatorium. Intussen werd Evert zelf ook tot organist benoemd in Voorthuizen.

Aan het conservatorium studeerde hij bij de bekende orgelpedagoog Theo Teunissen. Bij hem heeft hij zich bekwaamd in alle aspecten van het orgelspel. Alle stijlen werden bestudeerd: van Sweelinck tot Messiaen. Evert sloot zijn conservatoriumstudie af met een examenconcert in de Utrechtse Pieterskerk, waarbij ook de toenmalige directeur van het conservatorium, Ton Hartsuiker, aanwezig was.

Na zijn studie begon Evert als orgeldocent in de regio Voorthuizen. Na verloop van tijd echter is het accent meer komen te liggen op het geven van orgelconcerten in Nederland, maar ook daarbuiten (Duitsland, Oostenrijk, Hongarije en zelfs Australië). Naast concertorganist is hij ook een veelgevraagd  koorbegeleider. En natuurlijk is hij ook kerkorganist (“het mooiste aspect van mijn vak”). Hij speelt de zondagse erediensten in de gereformeerde kerk van Voorthuizen en de hervormde PKN gemeente in Putten.. Naast organist is Evert ook werkzaam als koordirigent.

Er zijn inmiddels een 16-tal solo-orgel CD’s van Evert verschenen waarop hij te beluisteren is op een aantal van de meest fraaie orgels van Nederland, Duitsland en België. Het muzikale spectrum van Evert ligt tussen de barok, met Bach als hoogtepunt, en de laatromantiek, hoewel hij de modernere orgelmuziek niet uit de weg gaat.  Het improviseren over koraalmelodieën in allerlei stijlen en vormen is daarbij een muzikale uitingsvorm die hem na aan het hart ligt.

Scroll naar boven