20 juli: Sander van den Houten

Datum/Tijd
Date(s) - 20/07/2023
20:15 - 21:30

Locatie
Grote Kerk
Kerkplein
3841 EC Harderwijk


PROGRAMMA

 

Preludium en Fuga in g-moll, BWV 535          J.S. Bach

Partita “Freu dich sehr”          G. Böhm

Sonate in F-dur, Wq 70          C.P.E. Bach

“Wie groß ist der allmächt’gen Güte”         F. Mendelssohn

Folk Tune          P. Whitlock

Mozart Changes          Z. Gárdonyi

Toccata en Fuga in d/D (opus 59)           M. Reger

 

 

Sander van den Houten (1987) werd in april 2017 benoemd tot organist van de Evangelisch-Lutherse Kerk in Den Haag en werd daarmee vaste bespeler van het beroemde Bätz-orgel uit 1762. In Kampen is hij titulair organist van de Burgwalkerk en de Broederkerk en tweede organist van de Bovenkerk.

Op zijn achtste begon hij met piano- en orgelstudie bij Paul Kieviet in Middelharnis. Hij deed mee aan concoursen en won prijzen op het jeugdsolistenconcours in Melissant, het ensembleconcours in Oude Tonge en het Buxtehudeconcours in Zierikzee.

Sander volgde zijn bacheloropleiding tot organist aan het Rotterdams conservatorium bij Bas de Vroome. Ook volgde hij de studie kerkmuziek bij Hans van Gelder, Arie Hoek, Conny de Jong en Aart Bergwerff. In 2013 slaagde hij cum laude voor zijn masterdiploma orgel aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle bij Theo Jellema. Hij volgde masterclasses bij Willem Tanke, Harold Vogel, Jacques van Oortmerssen en Thomas Trotter.  Hij volgde privélessen koordirectie bij Wiecher Mandemaker. Sinds medio 2021 studeert Sander beiaard bij Christiaan Winter en Tommy van Doorn aan de Beiaardschool in Amersfoort, onderdeel van de HKU te Utrecht.

Naast zijn dirigentschap bij Concertkoor Immanuel Kampen is hij als dirigent verbonden aan de Zang- en Oratoriumvereniging Raalte, Oratoriumvereniging ‘de nieuwe ster’ Zwolle, Exspecto Epe en aan kamerkoor Arise Kampen. Ook is hij cantor van de Theologische Universiteit Kampen en vaste begeleider van Cappella Campen, het Kampen Boys Choir, het Roder Jongenskoor en van Vocaal Ensemble Magnificat.

Zijn werk als koorbegeleider bracht hem o.a. naar Engeland, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en Oostenrijk. In 2013 maakte hij een concertreis naar Rusland waar hij in Kostroma een aantal orgelconcerten verzorgde.

Sander van den Houten geeft jaarlijks veel concerten als solist, begeleider en continuospeler en heeft een privélespraktijk.

www.sandervandenhouten.nl

Scroll naar boven