13 juli: Willeke Smits

Datum/Tijd
Date(s) - 13/07/2023
20:15 - 21:30

Locatie
Grote Kerk
Kerkplein
3841 EC Harderwijk


PROGRAMMA:

 

Triosonate in C, BWV  526          J.S. Bach
Franse Suite BWV 816 (delen)          J.S. Bach
Praeludium Tertium         C. Kolb
Psalm 23          C.F. Hurlebusch
Psalm 23          A. Wammes
Avondt Gebed          C.F. Hurlebusch
Christe qui lux es et dies          W. Smits
Concerto del Signor Torelli          J.G. Walther
Thema mit Veränderungen         J.H. Knecht
Largo  – Presto          C.F. Ruppe
Fantasia a gusto Italiano          J.L. Krebs
Fuga in C          J.L. Krebs

 

Willeke Smits is organist van de Hooglandse Kerk in Leiden. Ze is de vaste bespeler van het monumentale De Swart-Van Hagerbeerorgel en het laat 19e-eeuwse Father Willisorgel. Tot medio 2018 was Willeke cantor-organist van de Tuindorpkerk in Utrecht, waar ze het monumentale Ruprechtorgel van de Tuindorpkerk bespeelde.

Willeke studeerde orgel bij Kees van Houten en Reitze Smits, kerkmuziek bij Bernard Winsemius en koordirectie bij Krijn Koetsveld aan het Utrechts Conservatorium. Daarna deed ze vervolgstudies in koordirectie bij Joop Schets en piano bij Geoffrey Madge. Ze nam deel aan concoursen in Arnhem, Leiden en Nijmegen en in 2017 was Willeke finalist van de ‘International Sweelinck Competition’ in Amsterdam en Haarlem. Sinds kort volgt Willeke improvisatielessen bij Bert van de Brink.

Willeke is als ambassadeur van het orgel actief als concertorganist in binnen- en buitenland en ze heeft een lespraktijk rondom de orgels van de Hooglandse Kerk. Ook was ze lid van de redactie ‘Psalmen anders’, een aanvulling bij het Liedboek ‘Zingen en bidden in huis en kerk’. Melodieën van een aantal van deze nieuw bewerkte psalmen zijn van haar hand.

Willeke bracht diverse cd’s uit waarvan de cd met orgelwerken van Hendrik Andriessen een 10 kreeg in het blad Luister. Verder bracht ze een dubbel-cd uit met werken van Johann Gottfried Walther. Een niet minder groot succes was de verschijning van ‘Happiness’, een cd waar je vrolijk van wordt! Onlangs is de nieuwe cd ‘SWEELINCK TO BACH’ uitgekomen met muziek van Sweelinck, Van Noordt, Reincken, Buxtehude, Böhm, Steigleder en Bach op het De Swart-Van Hagerbeerorgel uit ca. 1565/1637 van de Hooglandse Kerk in Leiden:

‘… een weloverwogen programma waarin alles met alles samenhangt en er in feite een lange boog wordt getrokken van Sweelinck tot Bach. Het is duidelijk dat Willeke Smits in de jaren die ze nu met ‘haar’ orgel heeft doorgebracht het instrument en niet te vergeten de kerkakoestiek tot op de millimeter heeft leren kennen – het orgel en de ruimte dicteren in feite haar interpretatie. In combinatie met een perfecte timing en een aanstekelijke muzikaliteit is dit een cd geworden waarop ze trots mag zijn.’ [Siebe Riedstra, Opus Klassiek]

‘… Smits weet te overtuigen met haar soms afwijkende vertolkingen, zoals de relatief rustige tempi in Reinckens Toccata en Bachs Preludium, en prachtige registraties, die perfect in de ruimte van de kerk passen …’ [Paul Janssen, Luister]

Scroll naar boven